Lillajul

Glad lillajul till er alla lite i efterhand. Min lilla jul har varit lite sådär. Helt okej ändå, trevligt hade vi det i lördags kväll iallafall. Jag har inga bilder eftersom jag fortfarande inte har min iphone. Saknar den jätte mycket. 
Idag har jag sovit mycket, måt ganska dåligt, varit på revy möte, pratat med dennis och läst en bok på engelska dock var jag tvungen att pausa eftersom jag blev så trött så jag hade ingen aning om vad jag läste..
Nu ska jag mysa lite för mig själv och sedan sova. 
 
 

En hälsning från Sara & Anna

I Finland så har vi nu gått ett steg fram i utvecklingen och riksdagen har godkänt lagen kring samkönade äktenskap. 92 röster emot och 105 röster för. Detta tycker vi såklart att är underbart men tyvärr finns det också många som är missnöjda med den nya lagen. För oss känns det som en självklarhet att två människor som älskar varandra ska få gifta sig oavsett kön.
 
Att så starkt vara emot samkönade äktenskap på grund av något som skrivits för flera tusen år sedan är lite sorgligt. Väldigt mycket har ändrats i världen sedan dess. Vi har ändrat våra tankesätt kring många frågor.
 
Eftersom gud beskrivs vara den godaste personen i världen så borde han väll tillåta en människa att vara tillsammans med den hen älskar oavsett kön. 
 
Även fast man håller strikt fast vid sina åsikter och sin tro så måste man förstå att alla i Finland inte litar blint på bibeln och dess läror. 
 
Många kristna är även för detta. Det bevisar att det ena inte måste utesluta det andra. Man kan vara kristen och tycka att homosexualitet är helt okej, vilket är fantastiskt. 
 
Människor måste bara få lite bredare perspektiv och inte vara så konservativa. Utvecklingen går framåt och tur är det. Även om det strider mot din tro så borde väll männskliga rättigheter också vara viktiga. Om man vill vill ha ett jämstäldt Finland så är denna lag ett måste, lika självklar som att kvinnor ska få rösta i val.
 
Att skämta t.ex. om att flytta till Ryssland pga den nya lagen känns omoget och rasistiskt. 
 
Men trots alla som är emot äktenskap mellan två personer av samma kön så ska vi vara lyckliga att lagen gått igenom och att vi är påväg mot en mera jämnstäld, färgglad framtid där kärlek alltid ska vara tillåtet.
 
Tack för oss. Kram <3
 
#spridkärlek #pride #tahdon2014
 
 
 
 
 
 
 

Snabb tisdag

Alltså den här dagen har nog varit den snabbaste på länge. Speciellt i skolan då. Föhöret som jag hade sista lektionen var mycket lättare än jag tänkt mig så jag fick ett ganska bra resultat. Ridningen med Kukka gick helt bra, vi red lite över bommar och skänkelvikningar. På söndag har jag tänkt starta lätt:b, ska försöka att inte vara nervös alls...
 
Bilderna är tagna efter lördagens dressyr träning. <3
 
 

Blomman

Jag fick rida Kukka idag, bra förberedelse inför söndagens dressyr tävling. :)

Måndag

Idag har jag verkligen inte gjort mycket, förstår inte riktigt hur dagen gått så snabbt. Jag har pluggat lite, alldeles för lite på samhällsära förhöret. Det är verkligen svårt, och massor med olika svåra ord. På lektionerna då läraren pratar och förklarar känns det inte så svårt, men då man läser ur boken så fattar mitt huvud typ noll. 
 
Saknar brännan och värmen..

Klänningar

Jag har länge lätat efter en klänning att ha på julfesten och kanske på julafton. Men jag har inte hittat någon jag äns tyckt lite om. Idag dock så hittade jag en klänning som faktiskt är något i den stilen jag tänkt mig. Klänningen är från Esprit så den borde ju vara helt okej kvalité iaf. Ifall jag beställer den är jag lite osäker på vilken storlek jag ska ta, hamnar säkert och beställa två i två olika storlekar..
 

Snyft

Hejsan.
Helgen har som vanligt gått alldeles för snabbt. Mycket mys, blandat med lite träning, fest och mat. Nu har jag pluggat på ett lagkunskaps förhör som jag har på tisdag. Riktigt svårt är det då det är en massa nya ord man måste lära sig.
I lördags var jag på dressyrträning med Kukka. Det gick riktigt bra, och efteråt var både jag och hästen helt svettiga. Nu ska jag fortsätta plugga lite. 
 
 
Hittade dessa fina fartfyllda bilderna på mig och Venla från ett ridläger på kanske 2011. Venla var absolut min favorit ponny då. <3
 

Shopping

Jag har haft en så mysig kväll på stan med lilla syster. Vi har shoppat lite små saker, kläder och födelsedags presenter. Jag köpte en kofta, en bh, en tjockare tröja och en födelsedags present åt Vanessa. Efter all shopping så åt vi på Pedrinas. God mat, men bredvid oss hade vi ett gäng gubbar som var ganska fulla och hade mycket ljud så jag störde mig ganska mycket på det.. Men annars bra. :) 
Nu väntar jag på Dennis som snart är hemma. 
 
Imorgon har jag dressyrträning med Kukka för en tränare som kommer från södra Finland, kommer bli kul. Veckan efter så är det dressyr tävling så jag planerar att starta med Kukka då eller möjligen Arttu, men det känns som om Kukka är lite mer utmaning så det blir antagligen hon. Sist så fick vi ju bra resultat även fast jag inte var riktigt nöjd så.. Jag kollade nyss att jag ligger trea i Peras resultats "samling". Så ifall det går bra i nästa tävling kanske jag stannar på den platsen. :)
 
 

Sara älskar choklaa ♥


Frågor

Jag fick ett par frågor för ett tag sedan som jag tänkte ge mina åsikter kring nu då jag inte har något bättre för mig.
 
Vad tycker du om homosexuella personer?
Jag tycker inget speciellt alls. För mig är det självklart att det inte ska vara någon skillnad på en heterosexuell person och en homosexuell. Jag känner ingen homosexuell bra så jag kan ju inte säga. Jag väljer inte att tycka och tänka något annat om en homosexuell person än en heterosexuell innan jag lärt känna den personen. Tycker det är självklart.
 
Är det rätt att få tycka om samma kön som sig själv?
Jag tycker att man har självklart rätt till det. Ingen annan kan lixom bestämma vem du ska börja tycka om och bli kär i. Jag har fått höra av religiösa människor att ifall man ber tillräckligt till gud så kan man klara av att leva som heterosexuell även fast man tänder på samma kön som en själv. Det är verkligen ingen teori jag köper. Homosexualitet är ingen sjukdom det går inte att "bota" eller få att försvinna genom att be. Snälla. 
 
Hur stor ålderskillnad kan det vara två personer i ett förhållande enligt dig? Kommentera gärna de olika allternativen: båda under 18, både över 18, ena under 18 och andra äldre än 18.
Jag tycker inte att åldern är så stor skillnad i ett förhållande. Man blir som jag skrev innan kär i en person men såklart så spelar åldern in i vissa situationer. När man går i högstadiet så är man ganska liten fortfarande och jag tycker att man ska söka sig till någon i sin egen ålder, 2-3 år hit och dit har inte så stor betydelse. Men en tjej som är 17 och en kille på 13 år har ganska olika tankesätt. Men jag tror nog alla fattar det här. I äldre ålder då man växt upp och mognat tycker jag inte åldern har någon betydelse. :) 
Jag kan nog inte svara på detdär med åldern, åldern har inte så stor betydelse!
 
Bästa boken?
Min favorit bok serie är kanske Vampire Academy. Det är ett tag sedan jag läste bokserien men den är så himla bra! Rekomderar verkligen den åt alla. Egentligen gillar jag inte fantasy så mycket men dessa böcker är verkligen super bra!
 
Bästa filmen?
Jag är inte så bra på filmer, jag kollar ju en hel del men jag kommer aldrig ihåg va de heter.. Så jag vet faktiskt inte vilken film som är min favorit. 
 

Föresten

Jag tror inte jag meddelat om orsaken till varför jag bloggat så lite nu. Det är så att min iphone är på lagning igen! 1 vecka så höll den nya tills start knappen slutade fungera som den skulle. Så jag lämnade in telefonen på reparation igen. Men den har varit på lagning i över en vecka nu så snart borde jag få tillbaka den och då blir det mer vanlig uppdatering. :)
 
 
 
 
 

Grey's anatomy

Jag har nyss kollat igenom säsong 10 av min absoluta favorit serie Grey's anatomy. På något sätt slutade säsongen vackert, men ändå med några öppna frågor så man verkligen vill se nästa säsong. Sådär perfekt spännande. Åh är fortfarande inne i Cristina och Merediths vänskap till varandra som är så stark.. 
 
Nu tänkta jag landa i verkligheten och gå ut med hunden. Han ligger med nosen pekande mot ytterdörren..
 
 

Sjuka muskler

Som jag skrev så var jag på gymmet med pappa igår, ganska sjuka ben har jag idag. Som pricken över iet så hade vi Aerobic på skolgymnastiken idag. Usch vad svettigt det blev. Helt slut var jag på sista lektionen idag, egentligen är det inte alls bra att ha gymnastik i skolan mitt under skoldagen man blir så trött efteråt.
Åh sommarvädret <3

lat-sara

Nu har jag tänkt slita loss mig från soffan och sticka iväg till gymmet med pappa. 
 

<3

 

Skärpning

Hej jag lever faktiskt, även fast bloggen är lite död. Helgen var ganska fullspräckad med program och mys så prio ett var inte riktigt att blogga. 
Nu har jag nyss kommit hem från ett svettigt ridpass. Jag försöker få grey's anatomy att fungera på swefilmer men det går inte. Brevid mig har jag en påse med klementiner har redan ätit 3 st.. Så himla goda! 
Kör den outfiten just nu. 

madde

Idag efter skolan så kom Madde på besök till mig. Vi har inte gjort så mycket under kvällen, kollat film, myst och pratat. Såna kvällar behövs verkligen med vänner. puss.
Imorgon kväll så ska jag å prinsesskalas vilket säkert blir riktigt roligt. Förutom det har jag inga andra stora planer för imorgon. Lite ska jag väl hinna mysa med Dennis också..
 

inget internet

Idag har jag haft det jobbigt. Jag har nämligen varit utan internet halva dagen. Därför ingen bloggning, Shit, vad man är beroende av internet. Jag har inte äns kunnat göra mina läxor eftersom jag behövt söka efter artiklar. 
Jag lämnade in min telefon på lagning IGEN eftersom startknappen på den inte fungerar normalt. 1 vecka fungerade den nya telefonen.. Jag hade hur som helst super tur eftersom jag hade endast 2 dagar kvar av garantin. 
 
 
Den bilden ovanför hittade jag nyss på datorn. En ganska smärtsam bild egentligen. Bilden är tagen kanske 15 minuter efter att jag flög av hästen i våras och två av mina kotor sprack i ryggen. Usch vad ont det gjorde där. Trodde jag skulle dö påriktigt..

duktig tjej

Ikväll har jag faktiskt gjort ganska mycket. Jag har tagit tag i disken, alla kläderna på golvet och skjortorna som behövde stryks. Jag är riktigt trött och kom på att jag har fortfarande läxor kvar, usch blä.. 

mitt framtida badrum 👆

Grattis prinsessan!


Idag fyller AP 17 år, en supergullig prinsessa.

Ridning

Ikväll ska jag till stallet, ridlektionen blev flyttar en timme tidigare så jag har gaanska så lite tid nu ( var tvungen att kolla ph). Jag är faktiskt inte så inspirerad på att rida idag.. Beror anagligen på det dåliga vädret. 
Pusshejj, bloggar när jag kmr tillbax.
 

alltså mitt humör

Jag har världens värsta humörsvängningar. Det är verkligen jobbigt. Jobbigaste är förstås att jag blir arg och ledsen så snabbt. Jag kan gråta i 40 minuter, sluta, 5 minuter senare skratta åt något. Jag märker ofta det även själv men när jag blir sur kan jag lixom inte göra så mycket åt det. 
Nu ska jag låta mitt humör vila och sova i 8 h. Natti



Larry Boy

Ikväll så har vår bästa hund mått dåligt. Stackaren har försökt spy och gått runt och velat gosa hela tiden. 





ny period

Jag tror faktiskt att den här perioden kommer bli bra. Har helt okej kurser, och känns bra att ha matte nu så man får tänka lite. 
Idag har jag inga planer förutom söka borttappade böcker och göra lite läxor och blogga förstås.




Helgen

Här kommer en väldigt snabb genomgång på vad jag gjort i helgen. 
I skolan på fredag hade vi 40 års fest då KG fyller jämt iår. Därav våra fina 70 och 80 tals kläder. 
I fredags kväll så umgicks jag med Nelli och Eeki. Länge sedan vi gjort något tsm! Jag somnade nångång så länge dom var här och vaknade när Dennis kom hit. 
På lördagen så döptes min kusin till Edward så jag var på dop halva dagen. Mot kvällen så for jag iväg till Dennis, vi skulle ha myskväll men det blev vi plus kanske 15 personer sammanlagt som kom och gick. Lite innan tolv for vi till marinas och på en hemma fest. När vi 1,5 h senare kom hem till Dennis så somnade jag nästan direkt. Så vår myskväll blev inte så mysig..
Idag så var jag hos Dennis tills han for iväg mot dragsvik. Sedan så for jag till farmors och farfars för att fira farsdan. Mysig kväll. Lydia jobbade ikväll och resten av familjen var på hockey och for vidare till Kalajoki sedan så det var endast jag och Larry som fira farfar idag från oss.
Nu är klockan aldeles för mycket och jag ska sova. Natti 😘










lite åsikter

Äntligen tid för lite bloggning. Jag är så glad över att fått några förslag på blogginlägg, så tack för det. Vissa förslag var mer som frågor, och det blir kanske inte så långa inlägg av dem frågorna men jag ska försöka svara på alla.
 
En fråga jag fick handlade om alkohol och tobaksprodukter, vad jag tycker om att unga (14-15 åringar speciellt) håller på med sånt. Tobak och alkohol är inte laglit att köpa så länge man är underårig och det finns förstås en orsak till det. Det finns inget bra med att dra in rök i lungorna, inget alls. Ändå är det sååå många som röker. Jag själv har lovat mig själv att aldrig bli beroende av tobaks produkter. Men jag har rökt som så väldigt många andra har. Av egna erfarenheter så är det spännande att prova på saker man inte borde göra, speciellt i yngre tonåren. Men enligt mig så är det helt okej, de flesta kommer ändå prova nångång på att röka. Jag tycker dock inte att det är alls bra att man varje gång man går ut med kompisarna smygröker bakom något hus. Oftast leder det till ett beroende efter ett tag, vilket är svårt att komma ifrån. 
Det finns inget bra alls med att röka ofta, det kostar massor och är inte bra för hälsan. 
 
Såhär för att sammanfatta tobaksrökningen så tycker jag förstås inte att det är bra att röka. Men jag förstår ändå vissa (äldre) varför de röker, och speciellt feströker. Det är ens eget val, men jag tycker inte att 14-15 åringar ska röka. Tobak är dessutom äckligt. 
 
Till alkoholen då, här är jag inte riktigt lika "sträng". Jag kan ändå börja med att ställa en fråga "vad är bra med alkohol"?. Den frågan så skulle jag svara på i skolan för ett tag sedan. Eftersom jag skulle prata om det i klassen så kunde jag ju förstås inte säga att det är roligt att supa och att man blir full. När jag funderade på den här frågan så kom jag inte på några "seriösa" svar på frågan. Ändå så dricker jag alkohol ibland. 
 
När jag var 14-15 så var det även något man inte provat på, och alltså då något som skulle prövas. Rekomenderas inte. Jag tycker inte det är bra att 14-15 åringar dricker alkohol. Men är ändå ganska liten då fortfarande och med alkohol i kroppen gör man ibland dumma saker. Förstås beror det på individen, vissa klarar av att ta konsekvenserna men för vissa kan det vara jobbigt att vakna upp och komma på att man gjort något dumt. Som jag skrev ovan så förstår jag ändå att man provar på eftersom det är något spännande. Helst så ska man bli fast för det första gången och föräldrarna ska se till att det tar en stund innan man handskas med alkohol igen. ;)
 
Som sammanfattning så tycker jag inte det är bra att börja med alkohol i aldeles för tidig ålder. Det finns en orsak till varför man måste vara 18 för att köpa alkohol.
 
 

Uppdatering

Jag lovar att jag ska blogga nu snart, har fått några förslag på åsiktsinlägg så det kommer att komma men också lite om vad jag gjort i helg. Har haft ganska så fullt upp så däför har uppdateringen legat nere.



70s & 80s


Idag är det fest i skolan. 😘

Åsiktsinlägg

För tillfället har det blivit alldeles för mycket "idag har jag" inlägg. Så nu har jag tänkt dra igång med lite åsiktsinlägg och lite annat roligt också. Ni får väldigt gärna tipsa mig om något ämne ni skulle vilja höra mina åsikter kring. Jag är ärlig i allt jag säger. :*
 

snö

Så vackert väder vi har idag. Jag har verkligen inget emot snö, mycket ljusare och inte så klottigt som det ofta blir utsn snö.




Plugg

Idag har jag skrivit tre uppsatser! Tre. Tycker det är väldigt bra gjort av mig eftersom jag brukar ha ganska svårt att koncentrera mig på något en längre stund. Speciellt då det gäller läxor.. 
Jag har kollat igenom bilder som jag tagit med mobilen från i sommar och fick sån saknad efter allt. Så nu ska jag bjuda på lite sommar här också.
 

Plugg

Idag har jag skrivit tre uppsatser! Tre. Tycker det är väldigt bra gjort av mig eftersom jag brukar ha ganska svårt att koncentrera mig på något en längre stund. Speciellt då det gäller läxor.. 
Jag har kollat igenom bilder som jag tagit med mobilen från i sommar och fick sån saknad efter allt. Så nu ska jag bjuda på lite sommar här också.
 

Tisdag

För mig så är tisdagen alltid värre än måndagen. Jag är alltid super trött på tisdagar oh har alltid smutsigt hår. Det som piggar upp tisdagarna är ridlektionen jag har. Det är påriktigt det bästa i veckan. Förra veckan hade jag lektion på fredag istället eftersom jag hade prov på onsdagen och var tvungen att plugga den tisdagen. Jag red Arttu och det gick så bra. Han är en riktigt sagohäst med sånt fint steg. Så otroligt fin är han. Så idag hoppas jag på att få rida honom eller blomma. :)
 

Kusinvitamin

Tjeixen bloggen, idag har jag inte gjort något annat förutom varit på besök hos mina gulliga kusiner. Alltid lika roligt. :) Skolan gick otroligt snabbt idag, kändes som om det var morgon hela dagen. Säker pga det mörka och dåliga vädret. Under hålpasset idag så besökte vi biblioteket med flickorna, vi har nämligen bestämt oss att börja läsa böcker. Förut läste jag otroligt mycket, det var typ min andra största hobby i lågstadiet förutom hästarna då. Jag gillar fortfarande att läsa, men hittar sällan böcker jag känner att jag verkligen vill läsa och har blivit väldigt lat och kollar serier istället. Men nu ska jag börja läsa igen. Orsaken till denna nya inspirationen till böcker är vår modersmålslärares förtjänst. Så nu ska vi läsa böcker och börja plocka textkompetenspoäng. 
Tycker den bilden e såå mysig. <3

Festen

Igår var jag verkligen lycklig. Vi had en så fin kväll, massor med mat och trevligt sällskap. Dessutom fick vi besök av en massa människor så det var riktigt roligt. Lite sämre nu idag vi har fått städa, jag städade ju lixom igår också. Men så är det om man offrar sig för att ha fest. Nu tycker jag snart det är nån annans tur att ha fest. :D Jag har massor med bilder från igår, vissa bättre än andra.
 
 
 
 
 
 

fest ikväll




Mysigt väder

Tjenixen bloggen. Jag har nyss varit ute med Larry i detta härliga väder, så vackert med frost! Nu ska jag städa och börja fixa iordning inför ikväll, har en massa som ska göras.



RSS 2.0