Hur det är att vara finlandssvensk

Jag hoppas att ingen i Sverige missat uppståndelsen kring den svenska journalisten som ställde Kasper Björkqvist världens dummaste fråga. Om hans föräldrar är från sverige eller varför har kan svenska. Jag hoppas att alla som läst eller sätt intervjun och sedan läst lite komentarer kring inlägget och artikeln förstått det som även Kasper försökte förklara.
 
Finland har två stycken national språk. Vilka är finska och svenska. Då finland för flera hundra år sedan hörde till Sverige flyttade många svenskar till Finland vilket har lett till att än idag finns en stor del människor som har svenska som modersmål i Finland. Alla i finland läser i skolan både finska & svenska. Att vara finlandssvensk inte oss mindre finlänadare alls.Aldrig att det skulle komma på frågan att någon av oss skulle heja på Sverige i en match mellan Finland och Sverige. 
 
Vi är lika mycket finländare som de som pratar finska. 
 
Att behöva förklara nästan varje gång man pratar med en svensk om varför man kan svenska är jobbigt. Att behöva förklara att brytningen vi använder inte är dålig svenska, eller halvfinska är otroligt jobbigt. Att få frågor kring om ens föräldrar bott i sverige eller hur länge man själv bott där är otroligt jobbigt. 
 
Jag hoppas att iaf någon har lärt sig något nytt efter all denna uppståndelsen. Ni förstår inte hur glad man blir varje gång någon vet vad en finlandssvensk är då vi är på besök hos er svenskar. Till er som vet vad en finlandssvensk är, Tack för att ni vet att vi finns!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0