Vi måst hjälpa till

Ibland så skäms jag över oss Finländare. Andra människor beskriver oss som lite tysta, vänliga och ett folk som man kan lita på. Men vad är det som pågår i vårt land nu?

Just nu så är mest människor på flykt i världen sedan andra världskriget. Vi här i Finland har det tryggt och bra. Även fast vi har en stor arbetslöshet och har stränga sparåtgärder så har vi det bra. Barn får gå i skola, man får hjälp av staten ifall det behövs, vi har fri läkarvård och vi kan känna oss trygga.

Dessa människor som är på flykt nu, har ingenting av detta. De kämpar för att hållas vid liv. Att leva i Syrien är lite som ett lotteri, har du tur så får du en vinst vilket är livet i behåll och har du otur så dör du eller skadas du. Vår vardag är deras dröm.

Tänk dig att du lever i ett land du älskar. Du har växt upp där och har alla dina vänner och släkt samlade runt dig. Du har jobb och hus och en framtidstro. X antal år senare så lever inte hälften av dina vänner och din släkt. Du har inget jobb för det finns inga jobb och ditt hus är sönderbombat.

Vad gör du då?

Vi i Finland ha möjlighet att ta emot av dessa människor som verkligen behöver hjälp. En del av dem i alla fall. Vi har möjlighet att ge dem utbildning och ge dem jobb. Vi har möjlighet att ge dem framtidstro och hopp.

På 1900 talets början så hade vi stor arbetslöshet i Finland. Fattiga människor var verkligen fattiga. Folk emigrerade till många länder, speciellt Sverige och USA. Vi var alltså lite i samma sits, människorna hade inga jobb och var tvungna att söka sig utomlands för att hitta ett. Länderna tog emot dem.

Nu är det vår tur att ta emot människor i nöd och ge dem framtidstro.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0